Geleceğin Bilim İnsanları Alaca’da Buluştu
Kısa adı AÇAS olan ve ilk kez düzenlenen "Alaca Çocuk Araştırmaları Sempozyumu" heyecan ve umut dolu bir atmosferde gerçekleştirildi.
Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu ve Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, “23 Nisan Çocuk Bayramı” ile aynı hafta içerisinde, 24-25 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen sempozyuma Türkiye’nin çeşitli illerinden öğrenciler proje ve araştırmalarıyla katıldı.
İlgi Uyandırdı
Düzenleme Kurulu Başkanlığını Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm’ün üstlendiği ve Onur Kurulu üyelerinin Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Alaca Kaymakamı Engin Tok ve Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan’dan oluştuğu toplantıya, yerel kurumların ilgisi ve katılımı yüksekti.
Sempozyumun içerik ve önemine yönelik değerlendirmelere de yer verilerek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm ve Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından, Sempozyum Davetli Konuşmacısı Yozgat Bozok Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata bir sunum yaptı.
Geleceğin Bilim İnsanları
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Araştırarak Gelişen Genç Olmak” başlıklı konuşmasında, gençlerin bilimsel düşünceyle erken yaşta tanışmasının önemine dikkat çekti. Akademisyenler ve protokol temsilcileriyle birlikte, Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Şahin, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin ilgiyle dinlediği konuşmasında, Prof. Dr. Böyükata her proje uygulamasının bitiminde, her araştırmanın sonunda yeni yönelimlere sahip olabilmenin ve yapılan çalışmaya ilişkin yeni bir öneri sunabilmenin önemine vurgu yaptı ve bu süreci gerçekleştiren çocuklara hitaben, “Geleceğin araştırmacıları sizsiniz!” dedi.
İki Salonda Sekiz Oturumda Bilgiler Paylaşıldı
Sempozyum kapsamında, iki farklı salonda eş zamanlı yürütülen sekiz oturumda öğrenciler, bilimsel yöntemleri izleyerek hazırladıkları araştırma sonuçlarını sözlü olarak sundular. Alaca ilçesindeki okulların yanı sıra Çorum il merkezinden, Sinop’un Boyabat ilçesinden, Yozgat merkez ve Sorgun ilçesinden, Osmaniye’den, Kocaeli merkez ve Derince’den, Muğla’nın Fethiye ilçesinden ve Amasya’dan gelen öğrenciler hem bilgi paylaştılar hem de yeni bilgiler edindiler.
Etkinliklerde Oturum Başkanlığı yapan akademisyenler; Dr. Öğr. Üyesi Gönül Arslan Akveran, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Aydemir, Öğr. Gör. Dr. Büşra Cebeci, Dr. Öğr. Üyesi Necmiye Şahin, Öğr. Gör. Dr. Eda İlhan Dinçer, Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Geyik, Öğr. Gör. Ömer Yıldız ve Öğr. Gör. Dr. Selim Özdem, sunumların rahat ve etkileşimli bir atmosferde gerçekleştirilmesine özen gösterdiler ve düşünce ile önerileriyle katkıda bulundular.
Alacahöyük’te ve Akşam Yemeğinde Yakınlaşma Oldu
Geniş bir coğrafi yelpazeden katılımla ve Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleşen, çocukların araştırma becerilerini sergilemelerine ve bilimle daha güçlü bağlar kurmalarına olanak sağlayan toplantıda, katılımcıların tanışma ve kaynaşmalarına katkı veren etkinlikler de düzenlendi. Sempozyumun birinci günü sonunda, Hititlerin önemli bir kültür ve sanat merkezi olan; kazılarda Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri, Geç Frig Çağı, Eski Tunç Çağı ve Geç Kalkolitik Çağ izlerini taşıyan buluntuların çıkarıldığı Alacahöyük Ören Yeri ve Müzesi gezildi.
Konuklara, Meslek Yüksekokulu yemekhanesinde verilen akşam yemeğinde Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan, yöreyi tanıtıcı bilgiler de paylaştı. Ayrıca toplantının ikinci günü öğleden sonra ise, Alaca Belediyesi tarafından Çorum'un Alaca ilçesindeki ilgi çekici yerlerden biri olan Veli Çayırı’ndaki hayvanat bahçesine gezi düzenlendi.
Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Songül Özüm, katılımcılar için hem akademik hem de sosyal açıdan unutulmaz deneyimler yaşandığını vurgulayarak, yereldeki bütün kurum ve kuruluşlar ile iştirak edenlere teşekkür etti.
Özel ve Özgün Bir Toplantı Oldu
Eğitimin farklı düzeylerinde ve özellikle kırsal bölgelerdeki okullarda yaptığı gönüllü çalışmalarıyla da tanınan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sempozyum sonrası yaptığı değerlendirmede, AÇAS’ın özel ve özgün bir toplantı olduğunu, geliştirilerek devam ettirilmesinde fayda olacağını ifade etti. Prof. Dr. Böyükata, “Türkiye’nin farklı yörelerinden gelerek Alaca’da tanışma fırsatı bulan özverili okul yöneticisi, öğretmen ve ebeveynleri gördüm. Mizacında var olanı açığa çıkartmış, ilgi ve merak ettikleri konularda doğru yönlendirilmeyi bekleyen pek çok çocuk var. Hemen hemen her köyde ve her okulda özel çabaya ihtiyaç var. Bulunduğu okul ve çevresinden öteyi tanıma fırsatını çocuk yaşta bulamayan pek çok güçlü potansiyele sahip çocuğumuz var. Eğitimde ihmalin bahanesi olamaz. Hitit Üniversitesi yönetimini, Alaca’daki yerel yöneticileri ve öğrencileri için yola koyulmuş öğretmenleri kutluyorum. Böylesi etkinlikler çoğaltılmalı ve devamlı hale getirilmelidir.” dedi.
Haber: Mustafa Böyükata