Adaleti Savunanlar Derneği Güven Tazeledi
Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), 21 yıldan beri darbeci askerlerin toplumumuzda açmış olduğu yaraları sarmaya devam ediyor. Bu maksatla İstanbul’da 27 Kasım 2021 tarihinde 9. Olağan Genel Kurulu yapıldı.
Ülkemizde adaletin tesis edilmesi adına çok önemli icraatlara imza atan ASDER, yapılan genel kurulda çoğunluğu eski yöneticilerle birlikte yola devam etme kararı aldı.
Yeniden Dernek Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptığı açılış konusunda; adaletin öneminden bahsetti.
Kur’an-ı Kerim’in dört esasından biri olan adaletin Türk ve Müslüman toplumların en büyük gücü olduğunu ifade eden Tarhan, sık sık Hazreti Ömer’e vurgu yaptı. Bir toplumun bekası için adalet esaslarından taviz verilmemesi gerektiğini de ifade eden Genel Başkan’ın hukuk ve adalet ilişkisi konusunda verdiği örnekler gerçekten etkileyici idi.
Genel kurulda daha sonra yönetim ve denetin kurullarının raporları okundu ve hesaplara ilişkin rapor oy birliği ile kabul edildi.
ASDER il yöneticilerinin yaptığı konuşmalar da önemliydi. Özellikle 28 Şubat sürecinde darbeci generallerin açmış olduğu yaraların sarılması için görev verilen Ankara Şube Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Uludağ’ın konuşması çok dikkat çekiciydi.
Darbe dönemlerinde ordudan ayrılmak zorunda kalan binlerce askerin haklarının iadesi ile ilgili olarak yapılan icraatlara değinen Uludağ, Ak Parti hükümet yetkililerinin randevu verme konusunda yavaş davrandığını da dile getirdi. Bununla birlikte Kamu Denetçiliği Kurumunun almış olduğu kararların hayata geçirilmesi ile ilgili olarak umutlu olduğunu da dile getirdi.
Gerçekten de hükümetin 27 Mayıs 1960 darbesinde mağdur edilen vatandaşlara manevi tazminat ödenmesine dair alınan bir gün önceki kararlar, güzel bir haber bekleyen re’sen emekli edilmiş askerlerin de ümitlerini arttırmıştır.
Geçmişi hatırlayacak olursak; 2010 Referandumu ile halkımızdan onay alınmış, çıkarılan 6191 sayılı yasa ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile ordudan atılmış olan mağdurlara emeklilik ve bazı özlük hakları iade edilmişti.
Bununla birlikte YAŞ mağdurlarından hiçbir farkları olmayan ve özellikle asker eşlerinin başörtüsü nedeniyle 3’lü Kararname ile re’sen emekli edilen binlerce askere, hiçbir özlük hakkı iade edilmemişti. Bu adaletsiz durumun giderilmesi için ilgili kurumlara yapılmış müracaatlar olumlu sonuçlanmış olsa da; Ak Parti hükümeti, gerekli yasaların çıkarılması konusunda çok ağır kalmıştır.
Kamu Denetçiliği Kurumu başta olmak üzere hukuk otoritelerinin eleştirilerini kulak arkası eden hükümetin bu konuyu ciddiyetle ele alması gereklidir. Hiç olmaz ise YAŞ mağdurlarına verilen hakların 3’lü Kararname mağdurlarına da verilmesi; hükümetin yapması gereken çok önemli vicdani bir görevdir.
Çeşitli nedenlerle Meclis’e gelen fakat bir türlü yasalaşamayan bu konudaki çalışmaların bir an önce bitirilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi, binlerce ailenin sonucunu merakla beklediği önemli bir konudur.
Genel kurulda sivil toplum örgütleri ile hükümet ilişkilerinin ele alındığı konuşmalardan sonra yeniden başkan seçilen Tarhan, bir teşekkür konuşması yaptı.
ASDER’in çalışmalarına her türlü zeminde sonuç alacak şekilde devam edeceğini ve bundan endişe edilmemesi gerektiğini ifade eden Tarhan, dernekte emeği geçen yöneticilere ve Şube başkanlarına birer plaket vererek toplantıya nihayet verdi.
Bu vesile ile ben de şimdi aramızda olmayan başta Emin Üstün ve Abdullah Kaplan gibi değerli emektar ağabey ve kardeşlerimizi minnetle anarak Rabbimden rahmet etmesini niyaz ediyor; çalışmalarda emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, vesselam…
Dr. Vehbi Kara