Gündem “Köy Koleji”
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın kırsaldaki köy ve kasaba okullarına yönelik yürüttüğü etkinlikler de sürekli konu ettiği “Köy Koleji” düşüncesi uluslararası sempozyumda da gündeme taşındı.
Geçen yıl çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve bu sene 24 - 27 Mart 2022 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ve Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Konya’da ikincisi düzenlenen Uluslararası Projeden Uygulamaya Eğitim Sempozyumu (UPUES 2022) artık gelenekselleşmiş ve marka değerini de yükseltmeye başlamıştır.
UPUES Sempozyum Düzenleme Kurulu Adına Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdal Hamarta’nın daveti üzerine 24 Mart 2022 günü açılış programında, Çağrılı Konuşmacı olarak katılımcılara hitap eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Kırsaldaki Okulları Yeniden Düşünmek: Köy Koleji” başlıklı konferansla ezber bozan değerlendirmelerde bulundu.
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’nunda öğretmen, yönetici, akademisyen ve öğrencilerden oluşan yüzlerce katılımcının izlediği konuşmasında Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köy Kolejleri” vurgusunu niçin yaptığını izah ederek bu düşüncesinin eğitimcilerin ve Türkiye’nin gündemine taşıma yönünde bir adım daha attı.
İlgiyle izlenen toplantıda köy okullarının avantajlı yönlerine değinerek ülkenin geleceği açısından köy okullarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, yorulmayı göze almak gerektiğinin altını çizdi.
Günümüz dünyasında bilim okuryazarlığının erken yaşlarda kazandırılması, kişiliği mükemmel insan yetiştirilmesi, mesleki anlamda yapılan işin tadına varılabilmesi, eğitim için okul dışını ortamların kullanılması, velilerin ve halkın eğitime duyarlılığının artması konularında örnekler vererek düşüncelerini paylaştı.
Köy okullarına da gidip oralarda söyleşiler, sohbet ve seminer yapmak gerektiğine de değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, halen çok temel düzeyde bilgilendirmelere ihtiyaç olduğunu, çocukları üniversite kavramı ile tanıştırmak gerektiğini, derslere yoğunlaşmanın ve çok yönlü olmanın önemini hissettirmek gerektiğini ifade etti.
Çocukların temel yeterlilikleri ve becerileri kazanmalarında köy okullarının sahip olduğu potansiyellerin yüksek oluşundan bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köy Koleji” anlayışıyla zihniyet dönüşümüne katkı verebildiklerini de söyledi.