İstek üzerine akademisyenler “Köyde Okuma Etkinlikleri” için Bişek Köyü’ne yine gitti.
İstek üzerine akademisyenler “Köyde Okuma Etkinlikleri” için Bişek Köyü’ne yine gitti.
Kırsal kesimlerdeki okullarda görev yapan öğretmenler, okul yöneticileri ve öğrenciler akademisyenleri okullarında görmekten mutluluk duyuyorlar.
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın beş yıl önce kırsal kesimlerdeki okullara yönelik başlatıp gönüllü olarak yürüttüğü faaliyetlerden olan “Köyde Okuma Etkinlikleri” isimli programın 77’ncisi 13 Aralık 2024 günü Yozgat’ın Bişek Köyü’ndeki okulda gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte YOBÜ akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan ve Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin’in de yer aldığı etkinliğe ilgi yoğundu ve sınıflarında öğretim üyelerini gören öğrenciler heyecan duydu.
Bişek Şehit Adem Kocadağ İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Adem Ümüt’in daveti üzerine gidilen okulda her bir sınıfta öğrencilerle ayrı ayrı buluşmalar gerçekleştirildi ve "Bişek’ten de Aziz Sancar çıkabilir" mottosu ve "Ben de yaparım" vurgusu etrafında çocukların özgüvenini artırıcı sohbetler gerçekleştirdi. Öğrencilerle "Mini Bilim Söyleşileri" yaparak farklı bilim dalları ve meslekler hakkında bilgiler paylaşılıp çocukların sorularına cevaplar verildi, bilim insanlarından ve öncü isimlerden bahsedildi.
Gerçekleştirilen etkinliklerin önemine değinen ve Ortaokul öğrencilerine ayrı iki grupta hitap eden Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin, meslekler ve aralarındaki farklılıklar üzerinde durdu. Öğrencilerden gelen sorular ışığında onlara mühendislikten bahsedip Ziraat mühendislerinin neler yaptıkları konusunda ayrıntılı bilgiler aktardı. Çevreyi korumanın önemine vurgu yaparak, atıkların doğada yok olma sureleri konusunda çocukları aydınlattı ve bu bakımdan bitkilerin faydalarını açıkladı. Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin’in verdiği bilgilerin öğrencilerin tarımsal üretimin geleceği ve güvenli gıdaya erişim konularında temel teşkil edecek türden olduğu gözlendi.
Her fırsatta bu tür etkinliklerde yer almak istediğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan, ortaokul öğrencilerinden oluşan iki farklı gruba hitaben yaptığı konuşmasında bilginin hayatımızdaki önemi ve kaderimizi değiştirmedeki gücü üzerine ilham verici değerlendirmelerde bulundu. Aldığı Nobel Ödülü ile gurur kaynağımız olan biliminsanı Aziz Sancar ve savunma sanayii liderlerinden Selçuk Bayraktar’ın başarı hikâyelerini örnek gösterip, onların Anadolu’da başlayan eğitimlerinin nihayetinde dünya çapında görünür başarılara ulaştığını vurguladı. Okuldaki çocukların öğrenme azmi ve gelecek hedeflerini görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan konuşmasında, “Bilgi, kaderimizi değiştirebilecek en güçlü araçtır. Bugün köy okulu sıralarında oturuyor olmanız, büyük hayallere ulaşmanızda fırsatlar barındıran ve büyük başarılara giden yolculuğunuzun başlangıcıdır.” dedi.
Öğrencilerin kendisini ilgi ve heyecan içinde dinlemeleri, gelecekle ilgili hayalleri, bilim ve teknolojiye yönelik sorularından etkilendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Gökhan yaptığı değerlendirmede, “Bişek Köyü’ndeki okulun öğrencilerinde gördüğüm öğrenme hevesi ve merak beni derinden etkiledi. Bu tür buluşmalar, çocuklarımızı hayallerinin peşinden gitmeleri için cesaretlendirmek adına büyük bir fırsattır. Geleceğin bilim insanları, sanatçıları ve liderleri bu sıralardan çıkacaktır. Yeter ki onları doğru şekilde motive edelim ve rehberlik edelim.” dedi.
Anasınıfından sekizinci sınıfa kadar her düzeyde öğrencileri sınıflarında ziyaret edip kısa söyleşiler yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencileri heyecana getirip onların heyecanlarına kendisini de katarak neşeli, verimli ve etkili bir atmosferde ve etkileşimli bir yolla öz bilgiler işlemeye çalıştı. Yakın çevreden uzağa örneklerle doğayı ve gelişmeleri bilimin, aklın ve mantığın yolunda okumaya yönlendirecek paylaşımlar sergiledi. Sürekli sorular sorup, soru sorma yönünde çocukları adeta tahrik edercesine bir yol izleyen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sürekli onları düşünmeye sevk etti. Öncü işler ortaya koymuş kişilerden de örnekler verip pek çok yeniliğin altında başlangıçta “anlamsız” ya da çok “uçuk” sanılan merak ve soruların yer aldığını ortaya koydu.
Öğrencilere hediye kitap ve materyaller de dağıtıldı. Hediyeler sebebiyle Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan İletişim Uzmanı Bircan Acar, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Zehra Okulları Genel Müdürü Mehmet Nesim Demir, Pınar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ahmet Sacit Bulut, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Doç. Dr. İbrahim Erdoğan ve emekli öğretmen Selami Tanoğlu ile bu etkinliklerin önemine ve değerine inanan herkese gıyabında teşekkür edildi.
Ayrıca öğretmenlerle de sohbet eden akademisyenler "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" başlığı etrafında kısa değerlendirmelerde bulundular. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği proje destek programlarından yararlanmaları yanı sıra yüksek lisans yapmaları yönünde önerilerde de bulundular.
Sahip olduğu fırsatları ve avantajlı yönleri her fırsatta ortaya koyup kırsal kesimlerdeki “butik okul” görünümünde olan okulları “Köy Koleji” olarak nitelendiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bu okullarda proje tabanlı faaliyetlerin çoğaltılmasının ünümüzde daha kolay olduğunu farklı yönleriyle ortaya koydu. TÜBİTAK-4006 ve TÜBİTAK-2204 gibi programları değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
Gerçekleştirilen etkinliğin kendileri için de faydalı olduğunu ve farklı bir gün yaşadıklarını ifade eden öğretmenlerden bazıları yaptıkları değerlendirmelerde; gönüllü olarak gerçekleştirilen programın hem çocuklarda hem de öğretmenlerde derin bir iz ve güzel bir anı bıraktığı ifade edildi. Öğrencilere matematik dersinde sıfır rakamına yeni bir bakış açısı kazandırdığı, kısa süre içerisinde Harezmi'nin unutulmayacak bir şekilde tanıtıldığını, ele alınan konularda kalıcılığın arttığını, hediye olarak verilen kitapları çocukların ilgiyle okuyacaklarını, büyük bir merak ve heyecanla en kısa zamanda yansımaların ortaya çıkacağını, güçlü bir motivasyon ve rehberlik gerçekleştirildiğini, bilime dair farkındalığın arttığını, düşünce dünyalarının genişlediğini, insanlık yararına buluş ve icatlar yapmış bilim insanlarını tanıma fırsatı sunulduğunu, biliminsanı olma hayalinin kurulmaya başlandığını, "buluş" ve "icat" kavramlarının çocukların zihinlerinde canlandığını, faydalı bireyler olma isteğinin doğduğunu ve güzel hayallerinin çoğaldığını da vurgulayan öğretmenler yaşanan bu deneyimi meslek hayatlarında aktararak ilerleyeceklerini belirtti.
Öğrencilerde bilim ve gelecek farkındalığı oluşturan, köylerden biliminsanlarının çıkabileceğine olan inancı artıran, bilgi kaynağı kitaplarla bağları artıran, geleceğe dair hayaller için ilham verici yönleriyle ilgi çeken “Köyde Okuma Etkinlikleri” faaliyeti için yaptığı değerlendirmesinde Bişek Şehit Adem Kocadağ İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Adem Ümüt, “Yozgat Bozok Üniversitesi’nden akademisyenlerin okulumuza teşrif edip okulumuzda gerçekleştirdikleri mükemmel etkinlikler öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için çok faydalı oldu. Gün boyu süren programda zamanın nasıl geçtiğini bilemedim. Sunumlar ve diyaloglar gerçekten harikaydı. Öğrencilerin yüzlerinden bu çok net belli oldu.” dedi ve fedakârca yürütülen bu çabanın çok değerli olduğuna değinerek akademisyenlere teşekkür etti.