"KONAK PİER’İN ADI GAZİ UMUR BEY OLMALI"
Levent Ertekin: "Konak Pier’in adı Gazi Umur Bey olmalı"
Ayşegül Koç'un sunuculuğunu üstlendiği ''Sıcak Bakış'' programına bugün Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Temsilcisi Eğitimci- Yazar Levent Ertekin konuk oldu. Ertekin, "Gazi Umur Bey haksızlığa uğramış, unutulmayı hak etmeyen büyük komutanlardan birisi. İzmir'i hediye eden Gazi Umur Bey, Saint Pier Şövalyeleri tarafından şehit edildi ve şehit olduğu yer Saint Pier Konak diye geçiyor. Bu da beni rahatsız ediyor" dedi.
Levent Ertekin: "Konak Pier’in adı Gazi Umur Bey olmalı"
''Sıcak Bakış'' programına konuk olan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Temsilcisi Eğitimci- Yazar Levent Ertekin, Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı.
Kafamızı dağıtmaya büyük ihtiyacımız var, çünkü toplum bir yere doğru evriliyor diyen Levent Ertekin,” Toplumun dinamiklerini rahatlatmak gerekiyor, biraz daha kaygılardan, stresten uzak noktaya taşımak gerekiyor. Bu gerçekten zor bir durum çünkü insanlar ekmek derdinde. İnsanlar ekonomik olarak günü kurtarma derdinde. Kitap ve kültürle de biraz zor ilgileniyorlar. Böyle bir dönemi yaşıyoruz, kültürsüz de olmuyor. Kültür olsun ki nefes alalım” dedi.
“Umur Bey, tarihi gerçeklerle yazıldı”
Ertekin, “Umur Bey kitabı; tarihi, belgesel bir roman. Tarihi gerçeklerle yazılmıştır. Orada geçen şahsiyetler kurgu değil tarihin içerisinde olan şahsiyetler. Umur Bey, bizim hatırlamamız gereken Türk Tarihi’nin unutulmaz şahsiyetlerinden birisi. Biz de şöyle bir gelenek oluştu. Osmanlılar yakın tarihimizde ön plana çıktı ama o coğrafyanın içinde beylikler de vardı. İzmir bu konuda çok talihsiz bir şehir. İzmir; Edirne’den, Bursa’dan, İstanbul’dan önce Türk hakimiyetinin yaşadığı bir bölge. Bursa diyoruz ama Bursa’nın Türk İslam nüfusuna açıldığı tarih 1226. Edirne 1286, İstanbul 1453 ama bunlardan çok önce 1081 yılında İzmir’de bir Türk Beyliği kuruluyor. Çaka Bey tarafından kuruluyor, kurulduğu tarihe baktığınız da Malazgirt’ten tam on yıl sonra. Biz Malazgirt’te Bizans'ı yendikten sonra, İzmir’de bir beylik kuruluyor. Bu Türk Tarihi’nde çok önemli” ifadelerini kullandı.
“Çaka Bey İzmir’de hüküm sürdü”
“Biz son dönemde Çaka Bey konusunda iyiyiz. Çaka Bey’in önemli bir şahsiyet olması aynı zamanda Türkiye Tarihi’nde ilk Türk gemici ve amiralinin olması açısından da önemli bu topraklarda.
Bugün bizim Karataş dediğimiz o boğaz kısmında tersane yapıp gemiler imal eden biridir. Çaka Bey 15-16 yıl İzmir’de devlet olarak hüküm sürmüş. Sonrasında ise İzmir Haçlı Ordularının talan ettiği bir yer ve Bizans tekrar alıyor.
Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra, Anadolu’nun muhtelif yerlerinde beylikler oluyor. Bu beyliklerden bir tanesi de Aydınoğlu Beyliği burada kurulduktan sonra bu beyliğin başında Mehmet Bey var. Mehmet Bey aynı zamanda Germiyanoğlu Beyliği’nin baş komutanı. Bölgeye hâkim oluyor ve başkomutan olmak üzere bugünkü Selçuk, Tire, Urla, İzmir’i merkez alan bir beylik kuruyor. Yazın bölge sıcak oluyor, sıcak olduğunda da mayıs ayında yaylak dediğimiz yaylaya geçiyorlar.
Burası da bugünkü Bozdağ tarafında yazlık sarayda kalıyorlar. Oğlu Umur ve Hızır sürekli olarak gölün kıyısında yaptıkları kayıklarla gemi yapımını planlıyorlar. O yaptıkları kayıklara savaşçı denilen Alpleri yerleştirip sefere çıkıyorlar. Çocukların oynadıkları oyun geleceklerini de şekillendiriyor. Çocukların oynadıkları oyunlara oyun diye bakmamak lazım, geleceğe teşvik etmek açısından. “
“Gazi Umur Bey çok iyi ok kullanır”
Ertekin, “Gazi Umur Bey, 350 parçadan oluşan donanmasını kurduktan sonra civardaki bütün adaları alıyor. Böylece çevredeki kervan yollarını da kontrol altına alıyor. Gazi Umur Bey aynı zamanda Bizans imparatoru ile yaptığı ittifaklarla, Bizans İmparatoru zorda kaldığında yardımcı oluyor. Gazi Umur Bey’in Türk Tarihi’ndeki önemli noktalarından birisi de 1333 Mora Yarımadası’nın o tarafta gemilerini karadan denize indiren ilk Türk amiraldir, Fatih buradan ilham almıştır. Biz hep Fatih’i biliriz. Gazi Umur Bey herkesin ortak adayıdır, çok iyi ok kullanan bir savaşçıdır” dedi.
“Konak Pier’in adı Gazi Umur Bey olmalı”
Ertekin, “Gazi Umur haksızlığa uğramış, unutulmaya hak etmeyen büyük komutanlardan birisi. Ve Umur Bey’in İzmir’de olmadığı bir zaman, Haçlı Donanması İzmir'e baskın düzenleyip kaleyi alıyor. Gazi Umur Bey tekrar kaleyi kuşatıyor ve kalenin burçlarına ilk önce kendisi tırmanıyor.
Tırmandığında şövalyelerin attığı ok alnından Gazi Umur Bey’i şehit ediyor. Bize İzmir'i hediye eden Gazi Umur Bey’in bulunduğu yerin adı Saint Pier Konak diye geçiyor ve bu beni rahatsız ediyor. Oraya Saint Pier Şövalyeleri’nin ismi verilmiş oraya. Çaka Bey’in heykeli de sonradan oraya koyuldu. Heykel uzun yıllar belediye mahzeninde kaldı. Mecliste tartışma geçince koyuldu ama koyulması gereken Karataş Koyu’nun olması gereken yerdir. Çaka Bey heykelinin olduğu yer de ise Gazi Umur Bey olmalı. Konak Pier’in adı da Gazi Umur Bey olarak değişmeli” diye konuştu.