VEFATININ 5. YILDÖNÜMÜNDE ŞAİR NACİ GÜMÜŞ ANILDI
Sezai Karakoç’un yakın arkadaşı “Diriliş” ekolünün son temsilcilerinden Şair Naci Gümüş vefatının 5. yıldönümünde İzmir’de anıldı.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi tarafından organize edilen gecede şair ve eğitimci yazar Naci Gümüş en son görev yaptığı ve büyük emeklerinin olduğu İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nde anıldı.
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Başkanı A.Levent Ertekin tarafından açılış konuşması yapılan Naci Gümüş vefa gecesinde duygulu anlar yaşanırken şairin şiirleri geceye damgasını vurdu.
Gecede konuşan Ertekin, Naci Gümüş’ün Anadolu irfanının son temsilcilerinden bir olduğuna dikkat çekerek vefa duygusuna vurgu yaptı. 2006 yılında en son görev yaptığı Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nde 9 uzun yıl her belgeyi her objeyi kaybolmaktan kurtararak kayıt altına alıp muhafaza ettiğini, bugünkü modern müzenin oluşmasında çok büyük emeklerinin olduğunu ifade etti.
Daha sonra Türkiye Yazarlar Birliği üyelerinden Mahir Adıbeş, Levent Ertekin, Mehmet Yazıcı, Adnan Yeşil, Muhammed Tang Naci Gümüş’ün şiirlerini okudu.
Oldukça duygulu anların yaşandığı Naci Gümüş’ü anma gecesinde İl Milli Eğitim Şube müdürü Zeynep Dağdaş, Cumhuriyet Müzesi Müdürü Erol Keklik ile birlikte rahmetli Naci Gümüş’ün aileside katıldı.
Naci Gümüş kimdir?
Anadolu irfanının son yüzyıldaki temsilcilerinden olan Naci Gümüş, 1951 yılında Ergani’de doğdu. İlk, Orta, Lise ve Öğretmen Okulunu Ergani’de bitirdi. Anadolu Üniversitesi AÖF Türkçe Bölümünde Lisansını tamamladı.
Hatay, Elazığ ve İzmir illerinde 15 yıl aralıksız köy öğretmenliği yaptı. 1976 yılından 2016 yılına kadar İzmir ilinde değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulunan Naci Gümüş; kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarına Ortaokul sıralarında başladı. Şiir, makale, hikaye, deneme, İnceleme-araştırma yazıları ve desenleri; Türk Edebiyatı, Hisar, Fikir ve Sanatta Hareket, Mavera, Kırkikindi, Yağmur, Yeniden inkişaf, İzmir İzmir, Yeni dergi, Yediiklim, Ay Vakti, Kuşluk Vakti, Işığın Kaynağı ve Millî Eğitim dergilerinde; Ergani, Çiğli, Millî Hakimiyet (Yerel Gazeteler), Yeni Devir, Ortadoğu ve Yeni Şafak gazetelerinde yayınlandı.
Sezai Karakoç’un çok yakın dostu olan Naci Gümüş Diriliş neslinin sessiz bir çağlağanıydı. Edebiyat alanında Şiir, hikâye, İnceleme ve araştırma dallarında birincilik ödülleride olan Gümüş’ün; 2000 yılında yayın hayatına başlayan Gönül Sitesi” isimli Web sitesi de İnternet Dünyasında önemli bir yere sahip.
2006 yılında Milli Eğitim İl Müdürlüğüne bağlı olan Eğitim Müzesine atanan Naci Gümüş burada 2016 yılına kadar Ege bölgesinin en büyük eğitim materyallerinin toplandığı müzede arşivin düzenlenmesi, korunması, tasnifi gibi önemli görevleri üstlendi. Aynı zamanda bugünkü modern yapısına kavuşması için projelerini hazırlatıp takibini yaptı. En büyük ideali olan Eğitim Müzesini tamamlanmasının ardından 2016 yılında yaş haddinden emekliye ayrıldı. 9 Yıllık müzecilik tecrübesi de olan TYB İzmir Şubesinin Kurucu üyelerinden ve Yönetim Kurulu üyesi olan Naci Gümüş 30 Mart 2018 tarihinde uzun süren hastalık sürecinden sonra İzmir’de vefat etti.
Evli ve üç çocuk babası olan Gümüş’ün kabri İzmir Menderes ilçesindedir.
ESERLERİ:
1-Bir Özge Mevsim: şiirler-1996/İzmir
2-Gül Aydınlığı: Öncü Sözler/denemeler. Kitap Atölyesi Yayınları -2008, Ankara
3-Bu Aşk Eskimez, Yeni Bu Sevda: şiirler - Kitap Atölyesi Yayınları -2008, Ankara 2008
4-Yeniden Başlamak: hikâyeler - Kitap Atölyesi Yayınları -2008, Ankara
5-Aşk Galerisi-İnceleme-Araştırma - Kitap Atölyesi Yayınları -2008, Ankara
6-GÜN BATMADAN-Hayat, Hatıra ve Hayal: (Anlatı, Hatırat) Sam Yayınları, 2014-İstanbul
7- AŞKIN GÖLGESİNDE (ŞİİRLER) Sam Yayınları, 2016-İstanbul
8- Gönül Işığı: Düşünce Yazıları/Denemeler